mandag den 25. februar 2013

Betrække cakeboard

Der findes 3 forskellige slags cakeboards:
- Man kan købe 'kagepap' bl.a. i Specialkøbmanden. Det er et tyndt lag pap, som er behandlet på overfladen, så man kan stille sin kage direkte på. Dette er engangs-cakeboards.
- Så findes der nogle tykke cakeboards, der kaldes cakedrums. De kan genbruges, og der kan sættes pyntebånd rundt på kanten.
- Til sidst kan  man lave sine egne cakeboards. Man kan lave tynde 'kagepap' ved brug af lidt tykt pap. Man kan også lave cakedrums ved at lægge flere lag tykt pap eller flamingo oven på hinanden. Husk at lime dem sammen. Her er en video, der viser, hvordan man kan lave sit eget cakeboard.


Man kan betrække cakeboards på fem måder:
- Den 'nemme': Smør cakeboardet ind i smørecreme, rul fondanten ud, læg fondanten på, glat fondanten ud, skær det overskydende fondant af og vupti, så er man færdig.
- Den 'hurtige': Rul godt med fondant ud. Betræk kagen lad den overskydende fondant blive! Den overskydende fondant skal nu klistres fast på cakeboardet med enten smørcreme eller vand, som er smurt på cakeboardet, inden kagen blev betrukket. Herefter skæres det overskydende fondant af. Her er en video, der viser denne teknik.
- Den 'besværlige': Denne bruges, når man har glemt, at man gerne ville have betrukket sit cakeboard, inden man satte kagen på, eller hvis man arbejder med bageringe, som jeg gør. Det er denne teknik, jeg gennemgår senere i dette indlæg.
- 'Skørtet': Jeg så denne video, som jeg blev ret fascineret af. Her ruller man fondanten ud, som hvis jeg skulle betrække kagen. Man skærer et hul i midten (mindre end kagens diameter), og så lægger man fondanten over kagen. Herefter arbejder man simpelthen bare fondanten ned over kagen og skærer det overskydende af. Super smart og et rigtig godt alternativ til 'den besværlige' metode, da man også undgår samlinger.
- 'Med folie': I stedet for at betrække cakeboardet med fondant, kan man betrække med folie. Dette folie kan se ud på mange måder med forskellige farver og mønstre. Her kan du se, hvordan man betrækker et cakeboard med folie.

Den 'besværlige':
Man starter med at smøre pladen omkring kagen ind i smørcremen (man kan også bruge vand - men husk ikke at bruge for meget, da lidt vand limer fondant og meget vand smelter fondant).



Herefter varmer man sin fondant op og ruller den ud i en lang smal stribe. Denne stribe SKAL være bredere end det stykke, den skal ligge på på cakeboardet. Når fondanten er rullet ud, rulles enderne ind mod midten, så man bedre kan styre fondanten rundt på boardet. Man kommer til at arbejde med et meget langt stykke!



Læg fondanten helt ind til kanten af kagen og begynd at folde enderne af den sammenrullede stribe fondant ud. Pres med let hånd fondanten fast mod smørcremen, så den ikke glider af, når du arbejder dig hele vejen rundt. 
Er din stribe fondant ikke blevet lang nok, kan man vælge at pille fondanten af og starte forfra, eller man kan sætte et lille ekstra stykke på det tomme felt. Hvis man 'lapper' med et ekstra stykke, skal man huske på, at man sagtens kan se samlingerne, så jeg vil anbefale, at man enten:
a) Laver samlingerne symetriske
b) Dækker samlingerne med pynt
c) Laver samlingerne symetriske og dækker med symetrisk pynt

Når fondanten er rullet på, tager man sin smoother og sætter fondanten helt fast. Vær opmærksom på at få fondanten helt ind til kagen hele vejen rundt! 
Herefter tages en skarp kniv, og man skærer det overskydende fondant af. Sørg for at skære små snit ad gangen, og når man har ca. 10 cm fondant hængende ned af cakeboardet, bør det skæres af, så tyngdekraften ikke trækker det andet fondant på pladen med af.
Når al den overskydende fondant er skåret af, tager man sin smoother igen, og så 'smoother' ned over de afskårne kanten, så de bliver rundet af og bliver rigtig fine.


Til sidst har jeg lige et par ekstra tips:
1. For at gøre cakeboardet ekstra dekorativt, kan man lave mønstre i fondanten. Man kan tage en udstikker og stikke ned i rundt omkring. Du kan se her, hvordan Lorraine McKay har brugt denne teknik, som er rigtig fin!
2. Derudover kan man 'crimpe' fondant-kanten hele vejen rundt. Det ser virkelig sødt ud på denne video.
3. Debbie Brown laver altid meget dekorative cakeboards, og her kan du se nogle af dem. Hun bruger ofte en udstikker til at stikke fx firkanter ud og indsætte nye firkanter i andre farver - denne teknik kan du se her.
4.  På cakedrums kan der som tidligere nævnt sættes bånd rundt i kanten. Båndet kan sættes fast med nogle dekorative knappenåle eller lidt royal icing. Sørg for at sætte båndet virkelig stramt, da det ellers bare glider af.
5. Så kan man betrække sit cakeboard, så det ligner træ. Du kan se et eksempel på det her.
6. Man kan pynte sit cakeboard med fondant mønster. Lindy Smith har lavet denne kage, hvor hun har betrukket cakeboardet med fondant og pyntet videre på det med fondant.
7. Man kan købt nogle plast-måtter (impressions mats), som har et mønster i. Man ruller sin fondant ud, lægger måtten over og roller én gang med et kagerulle med et hårdt tryk henover måtten. Så fjernes måtten og vupti er mønstret fra måtten på fondanten. Man kan også købe kageruller, der har mønstre i sig, og så ruller man bare hen over og skaber fine mønstre i fondanten. Denne metode kan også bruges på betrækket af kagen.
8. Og sidst men ikke mindst kan man simpelthen også male mønstre eller ting på fondanten på cakeboardet. Man bruger pastafarve eller dustfarve, som man kan blande med lidt vand eller klar alkohol (fx vodka), og så maler man det på med en pensel.

Jeg håber, at I fik noget ud af det, og fik et godt overblik over, hvor meget et cakeboard rent faktisk kan betyde, og hvilket sidste finish det lige kan give kagen.
Rigtig god fornøjelse med at afprøve det hele :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar