lørdag den 9. februar 2013

At opsmøre en kage

Når man skal smøre sin kage op, kan man vælge forskellige opsmøringer:
- Chokolade-ganache 1:1
- PMS
- Smørcreme
- Forskellige færdigkøbte produkter fra fx Wilton
 
I dette indlæg har jeg brugt en 'decorator icing' fra Wilton. Den er dejlig nem at arbejde med, den smager af det samme hver gang, det er hurtigt og nemt, og så stivner den fint op efter en tur i køleskabet.
 
Men inden man kan smøre op, skal man have sin kage ud af formen, hvor den har stået og sat sig. Hvis kagen ikke er lagt sammen i en bagering, vendes kagen nu ud på hovedet på et stykke kagepap. Så skal plastikposen fjernes og så er kagen klar til at bliver smurt op. Hvis man derimod har lagt sin kage sammen i en bagering, skal kagen nu bare løsnes fra formen, og så er den klar til sin opsmøring.
Når man har fået kagen ud af sin form, skal kagen muligvis lappes hist og pist, hvor smørdammen er gledet af, eller hvis der er andre huller. Når man fylder disse huller ud, tager man en klat smørcreme på sin spatel og presser det ind i hullet, og så bevæger man spatlen frem og tilbage hen over. Fortsæt hele vejen rundt.
 
Herefter laver man en 'crumbcoat' - dvs, at man spærrer krummerne inde, så de ikke kommer til at bule igennem fondanten, eller lave mørke områder bagved en lys fondant. Man tager en stor portion smørcreme oven på sin kage og begynder at smøre smørcremen på siderne - man kan også sagtens starte på toppen. Se evt. diverse klip på Youtube. Man bevæger spatlen frem og tilbage over et mindre stykke oppe fra og ned. Når man har taget et stykke, rykke man lidt videre og kommer smørcreme på. Når det hele er smurt op, smører man toppen ind også. Til sidst fjernes den overskydende smørcreme og smides ud, da det er fyldt med krummer. Nu stilles kagen i køleskabet, til smørcremen er stivnet lidt - den skal ca. stå i ½-1 time.
Så tager man sin kage ud og begynder hele processen igen, men denne gang skraber man ikke det meste af smørcremen af. Man giver siderne et tykt lag og det samme med toppen. Så retter man siderne til ved at sætte spatlen mod kagepappet og føre den rundt om kagen.


Så skal toppen rettes til. Hold spatlen vandret mod toppen og bevæg spatlen rundt og skrab nu smørcremen til et jævnt lag. Herefter rettes siderne til igen. Husk hele tiden at tømme spatlen for smørcreme, da det ellers kan blive svært at få et pænt resultat.
Nu skulle kanterne gerne se ud som det første billede i collagen nedenfor. Herefter trækker man nu smørcremen fra kanten ind mod midten. Nu er det rigtig vigtigt, at man huske at tømme spatlen for smørcreme HVER GANG man har lavet et træk. Fortsæt hele vejen rundt.
For at fjerne de sidste streger i smørcremen laver man et glas med varmt vand og stiller spatlen ned i den. Når den er varmet op, tages den op og tørres af. Nu glatter man siderne igen med den varme spatel. Den skal nok varmes op 2-3 gange mere for at nå hele vejen rundt på siderne. Når man retter toppen til på denne måde, trækker man igen den ekstra smørcreme fra kanterne ind mod midten af kagen. Og herefter er kagen færdig og klar til at blive betrukket med fondant :)

2 kommentarer:

 1. Super fin guide du har lavet :)

  Mia Andersen

  Kig forbi min blog, du kan lige nu deltage i en give away på bloggen :)

  http://miaskageside.blogspot.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak - jeg håber, at den kan bruges og forstås af andre :)

   Slet