torsdag den 21. februar 2013

Betrække en kage

Når man skal betrække sin kage, skal man først og fremmest sørge for, at man har nok fondant. Det er ikke nemt at arbejde med, hvis det bliver rullet for tyndt ud. Herefter kan man indfarve sin fondant, hvis man vil have en bestemt farve. 
Nu skal man sørge for, at fondant bliver varmet rigtig godt igennem ved at stå og ælte den. Hvis fondanten klistrer rigtig meget, kan man bruge lidt maizena at drysse på, men undgå det, da det tørrer fondanten ud, så den senere kan slå revner af det.
Når fondanten er varmet igennem (det tager minimum et par minutter), skal den rulles ud. Jeg tager her udgangspunkt i en rund kage. Man ruller fondanten ud i ca. 4 mm tykkelse, og man sørger hele tiden for, at fondanten rulles ud, så den er rund i formen.


Somme tider kommer der luftbobler i fondanten, som man kan se, når man ruller den ud. Det skyldes, at man har fået lavet nogle luftlommer i fondanten, da man æltede den under indfarvning eller opvarmning. Så snart man ser en luftboble, skal den punkteres - det nytter ikke at vente, for man får det flotteste resultat, hvis man gør det med det samme.
Man tager en nål eller en tandstik, fører den skråt ind i luftboblen, tager sin finger ned på boblen længst fra det nyprikkede hul, og skubber luften hen mod hullet. Herefter kører man sin finger hen over hullet og lukker det. Dette skal gøres med en let finger. Man kører over hullet nogle gange for at varme fondanten op, så den lukker pænt sammen. Har man gjort det godt, kan man ikke se, at der nogensinde har været en luftboble - men det kræver noget øvelse.


Når fondanten er rullet ud i passende størrelse (mål din kages højde og bredde. Læg højde + bredde + højde sammen, og så ved du, hvor stor din udrullede fondant skal være), skal den over på kagen. Der er forskellige måder at gøre det på. Her er det lidt et tilfælde, at jeg bruger en måtte til at overføre fondanten, men fondanten havde altså klistret sig fast, så jeg prøvede det af. Det er den måde, man gør det på, hvis man fx bruger "The Mat".
Jeg gennemgår først, hvordan jeg gjorde her, og bagefter skriver jeg de andre metoder, jeg kender.
Man løfter måtten med fondanten op, og så holder man den hen over kagen, og finder ud af, hvor den ca. skal ligge - pas på, at fondanten ikke begynder at falde af måtten! Når man har fundet ud af, hvor fondanten skal ligge, lader man måtten ramme ned på kagen, og man begynder forsigtigen at løsne fondanten af måtten, indtil det er kommet helt af.



Der er også andre måder at betrække en kage på. Man ruller fondanten ud som beskrevet tidligere. Nu er der to måder at overføre fondanten fra bordet til kagen på. Den første er simpelthen bare at løfte den. Dette skal gå rigtig hurtigt, så der ikke kommer fingermærker i, eller at fingrene simpelthen går igennem fondanten. Den anden metode, som jeg stort set altid bruger, er at vende halvdelen af fondanten over den kagerulle, man lige har brugt. Nu løfter man fondanten med kagerullen, og man undgår fingermærker, men fondanten kan ikke tåle at hænge der længe, og den kan få mærker af kagerullen. 
Når man har fået lagt sin fondant oven på kagen, tager man sin smoother. Først "smoother" man oven på toppen af kagen og derved sætter fondanten fast på kagen og gør overfladen flot glat. Nu skal man bruge sin hånd til at sætte fondanten fast på siderne. Man starter med at køre sin hånd (læs her HÅND og ikke FINGRE!) ned over kanten og sætter fondanten fast mod siden - man tager ca. 2 cm ad gangen. Når man har gjort det hele vejen rundt, kører hånden så yderligere 2 cm ned hele vejen rundt, og sådan fortsætter man, indtil man har nået bunden.
Nogle gange begynder fondanten at lave folder. Her skal man ALDRIG begynde at prøve at presse folderne ind på kagen. Man skal i stedet tage fat nede i kanten af fondanten og løfte op i den. Når man har løftet fondanten, kører man hånden ned over. Kommer der nye folder, gentager man processen. Det er svært at forklare i ord, hvad man gør, og jeg kan kun anbefale, at man ser et par videoer på Youtube om, hvordan man gør!
Når man har sat fondanten fast hele vejen ned ad siderne, tager man sin smoother og glatter siderne. Sørg for at "stampe" smootheren ned mod kagepappet, så fondanten sidder godt fast nede i bunden.



Nu skærer man den overskydende fondant væk (jeg bruger en pizzaskærer) og bruger sin smoother igen til at lave en pæn afslutning nede i bunden af kagen. Og vupti, så har man sin kage klar til at blive pyntet :).


Ingen kommentarer:

Send en kommentar