onsdag den 19. september 2012

How to: Modellere en baby-pige


Så fik jeg lært at lave billede-collager i Picasa af Lea. Det resulterede i, at denne how-to på en baby-pige kunne blive til. How-to'en består nemlig af intet mindre end 92 billeder (!!!). Jeg har prøvet at uddybe hvert trin til billederne. Hvis I alligevel skulle have spørgsmål, må I endelig skrive, og så skal jeg prøve at forklare mig igen - det er altså bare nemmest at vise sådan noget med hænderne, end det er at beskrive det med ord :).

Men her er det, der skal arbejdes hen imod:Værktøjsliste:
(Her står alle de ting, som jeg har brugt. Lad jer ikke skræmme af listen.)


- Hvid fondant eller gumpaste - eller 50:50 fondant/gumpaste blandet sammen.
- Pastafarver (til: hud, kjole, sko, strømper/ærmer, øjne, hår, evt. andet pynt)
- Tandstikker
- Pose til fondanten
- Noget at stille figuren på - den er svær at flytte igen.
- Kniv
- 2 runde udstiksforme i hver sin størrelse - men de skal ligge tæt på hinanden i størrelsen.
- Lille rullepind
- Skumpudesæt
- Modelleringsværktøj (kugle, kegle, kniv, præge, smiley, hjul)
- Tyller (nr. 2, nr. 5)
- Blomsterudstikker
- Blonde-udstikker
- Sugar-gun
- 2 dvd'er
- Maizena
- 2 pensler
- Pink dust (til kinder og mund)
- Spiselig tusch (til pupiller og øjenbryn)
- Tyloselim eller vand
 

Fremgangsmåde:
 
Billeder skal "læses" fra øverst til venstre hen mod højre, og derefter nederst til venstre hen mod højre. Jeg har ikke nødvendigvis skrevet tekst til hvert billede, men teksten står beskrevet i samme rækkefølge som billederne vises.
 
 
Trin 1: Krop
1. Find to dvd'er og varm fondanten/gumpasten (for nemhedens skyld skriver jeg kun fondant frem over) godt igennem. Læg fondanten mellem dvd'erne og læg rullepinden ovenpå. Dvd'erne skal sikre, at fondanten bliver lige høj over det hele. Rul nu fondanten jævnt ud.
 
2. Stik en stor og en lille cirkel ud af den farve, som du har valgt til kjolen og skoene (disse to er ofte samme farve). Til kjolen skal der bruges den store og evt. halvdelen af den lille. Den lille deles i kvarte, og den ene kvarte halveres yderligere. Dette er til skoene. Pak fondanten til skoene ind i en pose, så de ikke tørrer ud.
 
3. Tril den store cirkel + evt. halvdelen af den lille til en glat rund kugle. Der må ikke være revner. Dette undgås bedst ved, at fondanten er varmet rigtig godt igennem. Hvis der er revner, krakelerer det bare senere, og det bliver meget synligt.
 
4. Nu skal selve pigens krop formes. Se det sidste billede i denne collage for at se den endelige form. Det er vigtigt, at kroppen hælder en lille smule fremover, så hovedet ikke tipper bagover, når det kommer på. Husk at lave et lille hul til en tandstik, hvor krop og hoved senere skal samles. Hullet skal ca. gå en halv tandstik ned.
 
 

Trin 2: Ansigt
1. Nu skal der rulles hudfarvet fondant ud. Der skal udstikkes en stor og to små cirkeler. Den ene lille skal bruges til hovedet, og den store og den anden lille deles i kvarte. To af de store kvarte skal bruges til ben, og to kvarte fra den lille cirkel skal bruges til arme. De resterende kvarte skal ikke bruges, så de æltes sammen og lægges i en pose. De kvarte til arme og ben skal også ned i posen.
 
2. Nu skal der trilles en rund, glat kugle af den hele lille cirkel. Husk igen, at der ikke må være revner og krakeleringer i - det skete dersværre i min, da jeg ikke lige var helt opmærksom.
 
3. Form kuglen til formen på et hoved. Læg herefter ydersiden af en lillefinger hen over området, hvor øjnene skal være, og tryk forsigtigt, imens fingeren vippes lidt hen over området. Dette skaber en fordybning til øjnene, så der kommer mere udtryk i øjnene. Det skal ende med at se ud som det sidste billede i denne collage.
 
 

Trin 3: Øjne og næse
1. Nu skal der laves øjne. Til det brugte jeg et værktøj med en lille kugle. Det er vigtigt, at man ikke bare trykker kuglen ned i hovedet men i stedet bevæger den i små cirkler. Sådan undgår man revner ved øjnene, da værktøjet dermed får lov til at varme fondanten lidt op imens.
 
2. Så laves der en mund med et smiley værktøj. Jeg valgte at sætte min mund lidt skævt, men det bestemmer man jo selv.
 
3. Herefter trilles der en lille hvid kugle, som deles over i to dele. Det skal blive til fyldet i øjnene. Der trilles også en lille kugle hudfarve, som skal laves kegleformet - dette er næsen.
 
4. Med præge-værktøjets spidse ende laves der et hul til næsen. Der kommes spiseligt lim eller vand i (husk ikke for meget, ellers smelter næsen bare væk), og næsen stoppes ned i.


Trin 4: Øjne fortsat
1. Nu trilles de to halve kugler til nye små kugler. Pensl med en lille smule lim/vand i begge øjne og kom de hvide kugler ned i øjenhullerne.
 
2. Nu bruges præge-værktøjets fladere ende til at få øjenkuglerne til at sætte sig godt ned i hullerne. Flad øjnene ud på en pæn måde, så babyen ikke får udstående øjne - men pas på: en forkert bevægelse, og så er der streger eller huller, som man ikke kan få af igen. Det er meget nemt at tage kuglen op igen og evt. sætte en ny i, hvis det skulle ske.


Trin 5: De sidste finish
1. Nu skulle ansigtet gerne se ud som det første billede i denne collage.
 
2. Nu rulles der et meget tyndt stykke fondant ud i den farve, som øjnene skal have. Hvis det ikke rulles meget tyndt ud, så får babyen udstående øjne, som ser lidt uhyggeligt ud. Kom lidt maizena på en rund tip nr. 5 og stik ud. Brug en pensel til at få øjen-stykket ud af tyllen. Kom lidt lim/vand på øjnene i ansigtet og kom øjenfarven på. Man kan bruge penslen til at hjælpe med at få øjnene på plads ved at have en pensel med en lillebitte smule lim/vand på og duppe den ned på øjenfarven, så den hænger fast på penslen. Herefter overføres den til øjnene i ansigtet, hvor penslen hjælper med at placere øjenfarven rigtigt.
 
3. Lav et lille hul med en tandstik under hovedet. Hullet skal være der, hvor man regner med, at hovedet skal sidde fast på kroppen. Husk at tage højde for, at håret kommer til at veje en del, så hullet skal hellere sidde lidt længere tilbage end fremad.
 
4. Herefter findes der en ny pensel frem og noget pink dust. Dyp penslen i dust, dup noget af dusten af i farvens låg og dup en ekstra gang ned på noget papir, så børsten ikke drysser. Farv nu kinderne og inde i munden.
 
5. Til sidst laves der "øjenbryn" med et par øjenvipper på ude i siderne. Husk at tegne pupiller. Øjenbryn og pupiller tegnes op med en fødevaretusch. Man kan evt. farve øjenbrynene efter hårfarven.
 
 
Ansigtet indtil nu:
 
Her kan man se betydningen af, at man ikke triller kuglerne fri for revner og krakeleringer.
Og jo mere det tørrer, jo tydeligere bliver det.
 
Trin 6: Sko
1. Find de to ottende dele fondant frem, der har samme farve som kjolen. Disse varmes igennem og trilles til kugler uden revner og krakeleringer. Herefter formes de lidt ovale og trykkes flade foran og bagved, så de danner rammen for et par sko.
 
2. Brug igen det lille kugle-værktøj og arbejd et par huller frem ved at lave små runde bevægelser - ikke noget med at presse værktøjet ned i! Lav hullerne rimelig dybe.
 
3. Vend skoen på siden og brug kniv-værktøjet eller en kniv til at lave en rille hele vejen rundt. Vend skoen på hovedet og lav en dyb rille der, hvor hælen skal være. Lav en masse små riller på resten af sålen. Når alle disse forskellige riller laves med kniv-værktøjet, kan det være en stor fordel at holde skoen i hånden. Når alle riller er lavet, "rettes" hullet til strømperne i skoen lige ud, så de er fint runde igen.Trin 7: Strømper
1. Lav en lille cirkel med strømpefarvet fondant og del den, så du ender med at få to ottende dele - det er samme størrelse som skoene. Læg resten af fondanten tilbage i posen.
 
2. Varm fondanten igennem og tril to runde kugler uden revner og krakeleringer. Herefter trilles de ovale og spidses til i den ende, som skal ned i skoen.
 
3. Prøv at samle sko og strømper uden lim først og se, om de ser ens ud.
 
4. Nu skal der laves en fordybning i begge strømper der, hvor benene skal sidde på. Man laver alle disse fordybninger fordi, at det for det første ser mest ægte ud, men også fordi det simpelthen holder bedre, så man undgår at benene eller næsen pludselig falder af.Trin 8:
1. Jeg har desværre glemt at tage billede af, at jeg lavede benene. Men her kommer lige en frem-gangsmåde: Find de to store kvarte hudfarvede stykker fondant frem fra posen og varm dem godt igennem. Tril dem til kugler uden revner og krakeleringer og tril dem herefter aflange. Den del, der skal ned i strømperne, skal være lidt spids.
 
2. Tjek, at benene sidder ens i strømperne, og at de er lige lange. Sæt nu sko, strømper og ben sammen uden lim og sæt dem mod kroppen på babyen, så man kan se, hvordan det kommer til at se ud.
 
3. Når man er tilfreds, begynder man at sætte alle delene sammen med lim. Først limes skoene på strømperne. Så limes benene ned i strømperne, og til sidst sættes benene fast mod kroppen.
 

Strømperne præges:

 
1. Man kan præge strømperne på mange måder - og dette kan også gøres, før det hele limes sammen. Jeg tager hjulet af mit hjul-værktøj, og så er der 4 spidser tilbage, som jeg prikker hele vejen rundt i strømpens kant med.

 
Trin 9: Skørtet på kjolen
1. Rul noget fondant ud, der har samme farve som kroppen. Dette skal rulles tyndt - brug evt. de lyserøde ringe på den lille rullepind. Saml din blonde-udstikker således, at størrelsen på hullet i midten passer til, at det kan komme ned over kroppen, men ikke så stort, at det ikke stopper, inden det rammer benene, og hullet må heller ikke gabe nogen steder. Udstik nu skørtet.
 
2. Læg nu skørtet op på den lilla skumpude, der er lidt hård i det. Brug kegle-værktøjet til at gøre skørtet bølgende. Dette gøres ved at lægge keglen ved starten af en bue og rulle den hen over buen, imens man trykker til. Sørg for, at spidsen af keglen ikke rammer ned på skørtet - læg den evt. lidt ind mod midten, så den ikke rammer den inderste kant af skørtet. Dette kan nemlig give nogle grimme prikker, som man ikke kan få væk igen.
 
3. Før skørtet ned over kroppen og skub det så langt ned, det kan komme, så det sidder lidt i spænd.
 
 
Trin 10: Kant på skørtet
1. Der er mange måder at lave skørte-kanten: blomsterkant, en tynd stribe der sættes fast, en stribe der præges, en kant der "lukkes" med en sløjfe osv. Jeg valgte at lave blomster på. Udstik en masse små blomster (ca. 30-40 stk) med den mindste blomsterudstikker, du har. Udstik nogle små prikker til midten af blomsten. Her brugte jeg den runde tyl nr. 2 fra Wilton. Jeg skubbede dem ud af tyllen ved hjælp af en pensel, tog dem op med en pensel med lidt lim på og placerede dem i blomsternes midte, som allerede havde fået lidt lim/vand.
 
2. Begynd at sætte blomsterne på - sæt dem tæt og gerne så de fletter lidt ind i hinanden, ellers kan man stadig se den samling, som vi her prøver at skjule.
 
3. Man kan også pynte skoene -  jeg satte en blomst på hver sko. Der kan også sættes sløjfer eller snøre på.Trin 11: Arme
1. Find de to kvarte stykker fondant fra den lille hudfarvede cirkel frem og ælt det godt igennem, så det bliver varmt. Tril det til en kugle uden revner og krakeleringer og tril det herefter til to aflange pølser. Sørg for, at de er lige lange. Hold dem op mod kroppen og se, om de skal være kortere, længere, tykkere eller tyndere.
 
2. Klem lidt sammen, så der danner sig et håndled, og tryk herefter hånden flad (det her sker på det 2. billede på collagen).
 
3. Skær et skråt snit i hånden og derefter et lodret snit. Dette skal danne tommelfingeren. Fortsæt herefter med at skære tre lodrette snit, som danner de resterende 4 fingre. Herefter modelleres fingrene en for en ved at runde spidserne.
 
4. Når der skal laves negle på, tager man en rundt tyl nr. 2 eller 5 (kan ikke huske, hvad jeg brugte), og stikker blidt ned i fingrene.
 
5. Til sidst fæstnes armene med lim/vand.Trin 12: Ærmer
1. Rul noget fondant ud i den farve, som ærmerne skal være. Det skal rulles ligeså tyndt som skørtet. Udstik nu skørtet - denne gang skal midterstykket være den største cirkel, så ærmerne ikke bliver for brede. Skær 4-5 buer af skørtet og læg dem på den lilla skumpude. Tag igen kegle-værktøjet og lav bølger på ærmerne.
 
2. Herefter skal ærmerne have lim oppe ved den lige kant på forsiden af ærmet. Sæt nu ærmet rundt om armen, og sørg for, at limsiden rammer kroppen.  Ærmet skal sidde således, at det hæftes fast omkring skulderen/toppen af armen og derefter foldes ned over armen, så der fremkommer et ærme, der ligesom puffer i stedet for at ligge fladt. Kig grundigt på billede 3, 4 og 5 denne collage, da det er lidt svært at forklare.
 
3. Nu skal de to buer i hver ende limes fast ind mod armen, så det ser ud som om, at ærmet går hele vejen rundt om armen. Se dette på billede 6 og 7 i denne collage. På billede 8 og 9 kan man se ærmerne, når de er sat fast.Trin 13: Håret
1. Tag en klat af den farve fondant, du har valgt til håret. Lav en form for en kalot og placer den rundt om hovedet. Sørg for at tjekke, om det sidder rigtigt, før du limer det fast.
 
2. På min baby-pige har jeg valgt at lave lidt pandehår, så håret får lidt mere liv. Jeg har brugt min sugar-gun til at lave nogle tynde strimler til håret, som jeg har løsnet fra hinanden og sat på enkeltvis. Vælg, hvor der skal være en skildning, og marker dette med kniv-værktøjet eller en almindelig kniv. Derudover har jeg valgt at sætte et par stykker hår, så de ligesom sidder lidt tilfældigt i ansigtet. Dette er også med til at give det liv og lidt uskyldighed.
 
3. Tril en lille kugle af hudfarve, så den ikke har revner eller krakeleringer. Kom lidt lim på hovedet, hvor øret skal sidde, og placer kuglen der. Brug nu værktøjet med den lille kugle og sæt øret fast: det skal være fladt foran og bredt bagved, så derfor bruges kugle-værktøjet forrest på øret. Jeg valgte kun at sætte et øre på og lade som om, at det andet blev dækket af hår. Jeg havde fået håret lidt for langt frem, så enten skulle hun have et øre uden på håret, på kinden eller slet ikke have noget.Trin 14: Hestehale
1. Følg skildningen fra før ved at ridse den tydeligt op med kniv-værktøjet hele vejen på toppen af hovedet. Rids herefter en masse små striber som symbol på hår - hvis det som her skal ligne, at det er sat op i en hestehale, bør ridserne ridses i retningen af hestehalen.
 
2. Tril en lille kugle i den farve, som hårelastikken skal være. Sæt den fast med en klat lim/vand. Brug værktøjet med den lille kugle og tryk let fondant-kuglen fast. Arbejd herefter i cirkler inde i kuglen, så der fremkommer et hul.
 
3. Tag din sugar-gun og tryk noget nyt hår nu. Saml det til en hestehale - jeg har her brugt 2 portioner fra sugar gunnen.
 
4. Kom lidt lim/vand i hårelastikken og lim hestehalen på. Den skal muligvis have lidt hjælp til at blive siddende.
 
5. Som en sidste finish - som jeg ikke lige har fået med her - så satte jeg to små blomster på hår-elastikken.

 

Trin 15: Færdig
1. Sæt hovedet oven på kroppen - uden en tandstik imellem - og find hovedets balancepunkt. Der, hvor det står godt, der skal det stå. Sæt nu en tandstik i hovedet, lim lidt på skulderene og halsen og placer hovedet ned på kroppen. Nu er babyen færdig :).Jeg ved godt, at det er en utrolig lang proces, som tager minimum 3 timer - jeg brugte vist omkring 4½ timer - men det er simpelthen fantastisk, hvad babyen forvandler sig til. Det er det hele værd!
Rigtig god fornøjelse!
 
I er velkomne til at give feedback på how-to'en, så den bliver bedst muligt og nem at forstå. I er også velkomne til at sende et billede af jeres modellerede baby ud fra denne how-to, når i får den lavet, til min mail: charlotte_andersen_4@hotmail.com.
 

2 kommentarer:

  1. God og detaljeret beskrive af pigen. Det er en fin blog med mange gode indlæg.

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak for rosen, og fordi du har meldt dig til som fast læser :-) . Jeg håber, at du har haft en god weekend :-)

      Slet