mandag den 30. juli 2012

En elefantkage

Der har lige været lidt stille på bloggen her på det sidste, da jeg har været vikar i en vuggestue i tre uger og været på ferie på Lolland hos min familie næsten hele sidste uge. Men der er da blevet tid til at lave en kage i anledning af, at mine forældre, bror, farmor og farfar kom på besøg en hel dag i sidste uge. Det var en dejlig dag med solskin, og efter frokost gik vi en tur rundt om Kagsmosen, som jeg bor ved siden af. Da vi kom hjem, stod der en dejlig kage i køleskabet og ventede på at blive spist - man blev glad hver gang, man kiggede ind i køleskabet, for man blev mødt af en smilende elefant:

 
 

Jeg havde været lidt i krise over kagen: for første gang var jeg ikke i tvivl om, hvad der skulle i kagen - næ, det var pynten, jeg slet ikke havde styr på. Inde i kagen skulle der (valgt i samarbejde med min bror) være kakaobunde og limemousse, og i limemoussen skulle der være chokoladestykker.
Så jeg bagte kagen, lavede moussen og lagde kagen sammen om lørdagen, og om søndagen stod jeg så og var nødt til at finde ud af, hvad der skulle være på af pynt - og her skal det lige tilføjes, at jeg havde taget på en spontan kano-tur med min kæreste og kusine fra kl. 9-13, så tid var der heller ikke meget af, da der også skulle gøres rent osv. osv.

Ugen før, at denne kage skulle laves, havde jeg været på biblioteket og lånt en fondant-bog skrevet af Lindy Smith, "The Contemporary Cake Decorating Bible". Den er ret god og fuld af små fif til fede effekter. Så helt fortvivlet slog jeg op i hendes bog og kiggede rundt, imens jeg desperat prøvede at kigge på al den inspiration, der lå på min computer - men det virkede som om, at al inspirationen på min computer ikke sagde mig noget, så jeg holdt mig mest til bogen.
Lindy Smith har en ret fed marmorerings-teknik med i sin bog, som går ud på, at man indfarver fondant i 4-6 forskellige nuancer af samme farve (eller de farver, man nu engang vil have i sin marmorering), og så hiver man små stykker af hver farve, som lægges lidt i en bunke på bordet. Til sidst samler man alle de små stykker sammen i en klump, ælter det sammen til det akkurat sidder sammen og former så en kugle ud af det.
Kuglen skærer man i 1 cm tykke skiver - det er her vigtig, at man "saver" med kniven i forhold til at presse kniven igennem fondanten, da man får en meget synligere og flottere effekt af at save. Man tager så disse skiver og lægger dem helt op ad hinanden og sætter dem lidt fast til hinanden.
Så skal man ellers bare i gang med rullen og rulle det ud i den tykkelse, man nu engang vil have. Mønsteret, der kommer frem, er simpelthen fantastisk!
Jeg var derfor blevet enig med mig selv om, at jeg ville afprøve denne marmorerings-teknik, så det gjorde jeg og hold nu op, hvor var jeg imponeret. Nu var spørgsmålet bare: Hvor sørensen skal jeg placere marmoreringen henne?!
Jeg havde haft en idé om, at kagen var noget højere, end den egentlig viste sig at være. Og ud fra, at kagen var vildt høj i mit hovedet, så kunne man sætte marmorering på den nederste halvdel på siden af kagen og lave en eller andet borde, hvor marmoreringen og overtræksfondant mødte hinanden. Og derudover skulle jeg så prøve at lave en pæon ud fra en "opskrift" fra Lindy Smiths bog, som skulle sidde oven på kagen - måske omgivet af nogle mindre pæoner.
Men, men, men... Da kagen kom ud og blev betrukket med den lyseste farve fondant, der var i marmoreringen, så viste det sig jo, at kagen slet ikke var så høj, som først antaget! Og det betød, at der kun ville være plads til ca. 2-3 cm marmorering op ad kanterne, hvilket virkede lidt til grin. Så fandt jeg på at lave en cirkel ud af marmoreringen og sætte den op på midten af kagen.

Jeg blev enig med mig selv om, at der stadig kunne komme en lidt mindre pæon ovenpå og så en stor nede foran - og den nede foran skulle laves med marmoreret fondant. Jeg startede med marmorerings-pæonen, og det gik egentlig fint nok. Jeg lavede den desværre bare lidt forkert, men den så fin nok ud. Jeg opdagede først fejlen, da jeg havde lavet pæon nr. 2!
Og så gik jeg i gang med pæonen til toppen, som jeg havde bestemt, skulle være i den mørkeste farve fra marmoreringen. Da jeg tre kvarter senere var færdig med pæonen, var den rigtig grim og passede slet ikke til kagen, så den røg direkte i skraldespanden. Grunden til, at den var grim, var, at jeg simpelthen havde lukket blomsterne sammen med vand, så de kunne ikke åbne op, som de egentlig skulle. Øv bøv.
Jeg orkede snart ikke mere og gik altså til gemmerne: Jeg fandt den gule elefant frem, som bare var en øve-figur, som jeg lavede for lidt siden. Men den klædte kagen fantastisk godt, så jeg blev enig med mig selv om, at jeg bare brugte den figur - jeg orkede simpelthen ikke at skulle lave en magen til. Jeg fandt noget mere gul fondant, så jeg kunne lave en blomsterborde, der, hvor fondant-betrækket og marmoreringscirklen mødtes. Deruodver pyntede jeg så også lige pæonen neden foran med sommerfugle, så man ikke kunne se fejlene så godt.
Syntes, at blomsterne, som egentlig bare var hele gule, var lidt kedelige, så jeg lavede en ny omgang marmorering - også fordi det var smadder sjovt at lave - til nogle mindre blomster til midten af de gule blomster efterfulgt af hvide sukkerperler, og så fandt jeg da også lige på, at der skulle være en sommerfugl på elefanten :).

Så alt i alt blev jeg super tilfreds med resultatet, men det var en hård proces denne gang, da jeg normalt har lavet en tegning af kagens udseende nærmest en måned før, jeg skal lave kagen.


Lidt fakta ifølge min kage-dagbog:

Anledning: Besøg fra Lolland

Kagebunde: 1 almindelig portion kakaobunde

Fyld: 1 portion limemousse med twist a la Charlotte (se opskriften på limemoussen i et andet indlæg)

Opsmøring: Wiltons buttercream på spand

Pynt: Marmoreringscirkel, blomster, sommerfugle, en marmoreret pæon, elefant, perleborde

Form: Rund - bagt i 23 cm springform, men da vi ikke blev så mange, har jeg skåret kagen, så den blev omkring 18 cm.

Antal personer: Ca. 12

Læring: Øvelse gør mester (her tænkes på pæonerne!). Angående moussen, som egentlig var lavet ud fra opskriften på Himmelske-Kagers blog, så var der ekstremt meget! Jeg lavede moussen i en to liters skål, og den var nærmest fyldt til randen (!!!). Så jeg besluttede hurtigt, at der skulle to lag mousse i kagen, så jeg ikke skulle smide alt for meget ud. Men selvom jeg lavede to lag, så var der stadig over halvdelen tilbage af moussen - og jeg syntes nu nok, at jeg havde kommet rigeligt mousse i hvert lag. Min kæreste besluttede sig så for at bage nogle cookies, som vi kunne få med mousse til til dessert om aftenen - og det var en rigtig god kombination, som klart kan anbefales!
Derudover kunne Wiltons Buttercream godt have tålt lidt limesaft og skal - det havde også klædt kagen godt.

Kage nr.: 15

Billeder: 

6 kommentarer:

 1. Hvor er den bare flot. Farverne passer rigtigt godt sammen, og dejligt at du fik brugt din gule elefant. Har selv den omtalte bog, men har ikke prøvet så mange ting fra den endnu, men kan da se, at jeg skal prøve marmoreringsteknikken, det giver et meget flottere resultat, end hvis man bare bruger en farve, som ikke æltes ordentligt i fondanten. Skulle du have lyst til eje bogen, kan jeg anbefale at købe den på amazon.co.uk, de har en del billige kagebøger.

  SvarSlet
 2. Mange tak :).
  Jeg synes, at der er en del sjove teknikker, og marmoreringen lavede jeg 3-4 gange, og det blev lige flot hver gang, hvorimod med to farver, som bare æltes sammen, sjældent bliver ligeså flot, som man havde håbet.
  Jeg siger tak for fiffet - bøgerne er vist omkring 50 kr. billigere pr. styk, kan jeg se. Det skal jeg i hvert fald lige have i hovedet.
  Men Specialkøbmanden starter udsalg fra søndag, så må hellere lige gemme nogle penge ;).

  SvarSlet
 3. Ja, skal nok også selv en tur forbi på lørdag, hvor de tyvstarter. Men ellers kan man jo også gå i gang med ønskesedlen til jul, det er vel aldrig for tidligt;-)

  SvarSlet
 4. Jeg har allerede gang i en ønskeseddel, så den snupper jeg med på lørdag, og så ender jeg nok med at købe alle de ting, der så er på tilbud fra listen - plus det løse :p.
  Det er en dyr fornøjelse, når de holder udsalg!!!
  Nogle specielle ting du kunne anbefale, at man skulle have?

  SvarSlet
 5. Puh ha, det er vel næsten nemmere at spørge, hvad kan man undvære;-). Man kan vel næsten ikke få for meget udstyr, vel? Jeg har i hvert fald brugt mange tusinde kroner efterhånden, men tror ikke umiddelbart, at der er nogle af tingene jeg ville undvære. Men især bogstavsudstikkere og kantudstikkere synes jeg det er rart at have mange forskellige af.

  SvarSlet
 6. Ja, det kan du have helt ret - det er meget nemmere at sige, hvad man kan undvære! Jeg har også selv lagt 5000-6000 kr. i Specialkøbmanden nu. Så det kan godt være, at jeg skulle begynde at handle i den der netshop fra Holland, som du har foreslået mig ;).
  Kantudstikkere var en rigtig god ting - dem har jeg nemlig ikke nogen af overhovedet! Men det kommer jo selvfølgelig også an på, hvad der kommer på udsalg. Det bliver spændende! Jeg tæller nærmest timer nu.

  SvarSlet