fredag den 8. marts 2013

At stable kager

At stable kager er faktisk forholdsvist nemt - men man skal være påpasselig og sikre sig, at der er ordentlig støtte til det øverste lag, så den ikke maser sig ned i kagen under den. Man kan bruge forskellige materialer til at afstive med, man skal bare være opmærksom på, at det er fødevaregodkendt.
Jeg ved, at man kan bruge følgende:
- Slikpinde-pinde
- Cake pop-pinde
- Diverse kagestativer
- Sugerør

Alt efter, hvor tung kagen i etagen er, så skal der bruges forskellige antal afstivere som støtte. I den kage, som jeg har vist her, så kunne jeg ligeså godt have brugt sugerør, da den øverste etage ikke var særlig tung. Men for at være på den sikre side, brugte jeg tre slikpinde-pinde - dette antal kunne også bare have været to, men det var min første etage kage med mousse herhjemme, så jeg tog ingen chancer!

Men nu til hvordan man rent faktisk gør:

Start med at smøre den nederste kage op og betrække med fondant. Kagen, der skal være i etage, skal være på et stykke kagepap, da dette giver bedre støtte, samt det er lettere at flytte på kagen, og desuden bliver det meget nemmere at skære i den med pappet på. Dette kagepap klippes/skæres til, så det ikke kan ses. Jeg synes godt, at mit stykke kagepap kunne have været mindre - det skal stort set ikke kunne ses! Herefter markerer man, hvor pindene skal sættes ned i kagen. Stik nu en pind i kagen, så den rammer kagepappet i bunden af kagen. Tegn nu enten direkte på pinden lige ved kagens overflade, eller sæt en negl mod pinden der, hvor overfladen af kagen går til. Løft pinden op og sæt en streg med en blyant. Klip herefter pinden til. Du kan med fordel klippe de andre pinde ved at måle størrelse på den første, man har lavet, hvis din kage er jævn.


Sæt nu pindene ned i de markerede huller. Hvis de stikker over overfladen af kagen, skal de tages op og klippes til igen, for ellers hælder etagen og har dårlig støtte. Nu kan den nederste etage med fordel pyntes, inden etagen kommer på. Hvis det er nemmest for dig, kan etagen også delvist pyntes, før kagen stables. Det kan fx være, at man ikke har plads til en stablet kage i køleskabet, så den først skal stables, lige inden brug.
Når man så skal stable, lægger man en klat royal icing eller smørcreme (eller hvad man nu lige har) ovenpå pindene. Herefter løftes etagen op på. Brug evt. en spatel til at løfte etagen med, så den er nemmere at styre og ikke får fingermærker på sig. Vær sikker på, at kagen er placeret i midten, før man slipper etagen. Slip den forsigtigt! Her er det en fordel at have en spatel til at styre kagen med. Spring ud i det - det er ikke svært overhovedet! :). Rigtig god fornøjelse, og tak fordi I kigger med!

1 kommentar:

  1. Hej Charlotte
    Først tak for at du vil dele dine erfaringer tips osv med os andre kage nørder.
    Jeg har et spørgsmål til dig ang de pinde du bruger- slikkepindene er det af plastik eller papir. De fåes jo i forskellige materialer.

    SvarSlet